Olle

Olle 2 år och 1 månad

Olle är två år. För den som känner till hur tvååringar kan vara så beskriver det Olle väldigt bra just nu.

Från att ha varit en riktig filbunke som mest varit nöjd och lycklig, har vi fått en galenpanna med humör som är helt förbluffande. Det är ordentliga svängningar och svårt att hänga med. Ena sekunden är det busigt och glatt. i nästa är han så arg så han bara skriker rakt ut, och rör man honom slår han vilt om kring sig, som att man bränns.
Han har blivit mycket bestämd och extremt busig. Det är inte alls ovanligt att han inte vill något. Alls. Inte byta blöja, inte klä på sig, inte äta, inte sova, inte borsta tänderna, inte kramas, inte läsa bok. Inget är bra. Och han verkar mycket kränkt över att man inte förstår.

Vi tar djupa andetag och hoppas att den här fasen passerar. Snart.

På förskolan är han naturligtvis fortfarande som en liten rar nallebjörn. Han tycker mycket om att lägga pussel. Och att baka med lera. När de får välja själva vill han ofta baka. Rita har också börjat bli roligt, och att bygga, och att leka med dockor. Det känns som att han än så länge är väldigt öppen för allt och tycker att det mesta är roligt att leka med. Hemma blir det ganska mycket lek med dockor tillsammans med storasyster. Men även pussel.
Han vaknar nästan alltid först och när vi andra försöker sova kvar lite så, kan han oftare och oftare tassa tillbaka till sitt rum och lägga lite pussel för sig själv.

Böcker är också väldigt roligt. Han tycker mycket om att sitta och lyssna, och peka och berätta vad han ser på bilderna.

Talet kommer mer och mer. Jag börjar tro att han kan mer än vi får höra. För ibland när man ber honom gå och hämta Hedda till exempel, så kommer det ord som han aldrig sagt förut. Och när vi ber honom säga något ord så är det i princip aldrig något problem, han säger dem bara inte oombedd. Men det börjar lossna, mer och mer. Och det är jättekul att höra! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.