livet

Öka ångesten

Jag tycker att folk generellt har alldeles för lite klimatångest. Jag har inte alla svar, eller all fakta. Men min ståndpunkt är att vi måste göra något om mänskligheten ska överleva. Och det värsta som kan hända om jag har fel är att jag försöker göra bra och klimatvänliga val i onödan.

Det värsta som kan hända om jag (och klimatforskarna) har rätt är mycket värre. Därför är valet ganska lätt, tycker jag. Men jag har förstått att det tydligen inte är så lätt för alla att avstå de där flygresorna till europeiska huvudstäder och kanarieöar varje år.

“Genomsnittssvensken gör i snitt tre utlandsflygresor per år. Detta trots att en flygresa till Thailand snabbt kan radera ut ett helt års miljövänlighet med vegetarisk mat och kollektivtrafik på hemmaplan.”
Källa: testfakta.se

Problemet för oss som bor i Sverige är väl att vi inte påverkats tillräckligt mycket av de klimatförändringar som redan skett. Vi fick ju en riktigt najs sommar 2018 t ex. Visst, det var ju några jobbiga skogsbränder, men de allra flesta som spenderade sommaren i Sverige hade fullt upp med att njuta av en medelhavssommar på hemmaplan.

“Den globala uppvärmningen får katastrofala följder, som global avsmältning av glaciärer, höjda havsnivåer, fler översvämningar, stormar och skogsbränder och att extremtemperaturer uppnås allt oftare. De fattigaste och mest sårbara människorna på vår planet drabbas hårt, bland annat på grund av hotad livsmedelsproduktion. Därtill hotas viktiga arter, livsmiljöer och hela ekosystem.”
Källa: wwf.se

Det här med klimatförändringar är inget nytt. Det har alltid pågått, men tidigare har det gått i ett makligare tempo. Just nu har vi människor snabbat upp processen och det är det som är oroväckande.

“Vår jord har varit både varmare och kallare beroende på det varierande avståndet till solen, våra kontinenters rörelser och den kemiska sammansättningen i atmosfären. Tidigare klimatförändringar har tagit många tusen år, men nu ökar medeltemperaturen snabbare än normalt. Det beror främst på att vi människor bränner mycket fossil kol, olja och gas.”
Källa: wwf.se

Det finns hur mycket som helst att läsa om det här. Men jag behöver inte mer än att i stort sett alla klimatforskare är eniga om att den accelererande klimatförändring vi ser i dag kommer från mänskliga aktiviteter. Då måste ju också vi människor förändra vårt beteende för att det ska hindras. Enkel matematik. Varför är det då så få som verkar inse allvaret?

Min klimatångest i sig kommer inte rädda mänskligheten, men den gör i alla fall att jag tänker till. Jag flyger inte i samma utsträckning. Faktiskt inte sedan 2017, och har inga planer på att göra’t alls under 2019. Jag äter vegetariskt. Försöker laga det jag har och om jag behöver något nytt så köper jag second hand så långt det är möjligt.
Jag förväntar mig inte att alla ska bli självhushållande och att vi ska gå tillbaka till nån slags stenålder. Jag önskar bara att fler var medvetna om att vi har ett ansvar och att det går att göra skillnad. Om alla hjälps åt.

För det är som sagt inte planeten vi behöver rädda. (Den kommer börja återhämta sig så snart vi försvinner.) Det är mänskligheten som ligger risigt till om vi fortsätter i den här takten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.