Hedda

Hedda 3 år och 9 månader

Hon älskar böcker. Att läsa och att lyssna till. Hon kommer ofta med en bok och ber oss läsa. Och en till. och en till. När de läser böcker på förskolan drar hon ofta paralleller till något hon själv varit med om, och berättar för alla intresserade.

Intresset för bokstäver och siffror håller i sig. Hon räknar allt hon ser och frågar vad 2+2 blir, eller 3+3 osv. Eller så berättar hon vad 4+4 blir, och 5+5, osv. Bokstäver som hon känner igen ser hon överallt och vill då alltid berätta det. Och vad som börjar på D eller F eller T. Rim är poppis. Hon kan en massa rim och det kommer nya hela tiden.

Idag när vi kom hem hade hon ritat varsin teckning till mig och B.mamma pappa

Vi blev väldigt imponerade av att hon skrivit pappa och mamma på dem. Jag frågade vilka bokstäver hon hade använt när hon skrev.

– M-A-M-M-A och P-A-P-P-A, fick jag till svar.

Förutom böcker, bokstäver och siffror är engelska hennes absolut största intresse. Det är kanske störst just nu. Hon lär sig nya ord hela tiden.
På morgnarna kollar de alltid lite på tv (dvs Viaplay, YouTube eller nåt annat streamat) och Hedda ber nästan alltid att få se på engelska. Det kan vara nästan vad som helst, bara de pratar engelska. De senaste dagarna har hon varit lite mer specifik och bett att få se på nåt där man lär sig engelska. Det är lite knepigare att hitta på barnnivå, så kom gärna med tips!
Hittills har det blivit mycket engelska barnprogram, men det är inte riktigt det hon är ute efter. Även om det också går bra.

För några veckor sedan fick hon en ny (från Blocket) cykel, 12 tum. En riktig. Med pedaler! (Och stödhjul.) Det går bra, men de är ju lite tungkörda när de är så små. Det är lättare att cykla på en 16-tummare, men svårt att lära sig på en sån. Det blir när hon fyller fyra. Tills dess tänker vi att hon ska få kläm på det här med pedaler och broms och så.

Hon funderar mycket. Det märks. Det händer ofta att man pratar om nåt och plötsligt måste hon bara berätta nåt helt annat, som kan ha hänt för flera veckor sedan. Som att hon gått och funderat på det och nu kommit på hur något ligger till, eller att hon bara marinerat det klart i hjärnan på nåt sätt.
Gammelfarmor är ett återkommande ämne. Hon nämner henne nästan varje dag. Även på förskolan. Gammelfarmor verkar uppta ganska mycket av hennes tankar. Men hon är inte brydd eller bekymrad. Hon bara berättar att gammelfarmor är henne ängel och att hon är uppe i himlen. Jättehögt upp. Och att Hedda hade sommarklänning på begravningen. Och om man passerar en kyrka eller kyrkogård så säger hon alltid att gammelfarmor är där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.