livet

Att hitta och välja riktning

Under min sjukskrivning har jag tänkt mycket på vad som får mig att må bra. Och vad jag skulle önska i ett arbete för att även må bra på jobbet. Det som har blivit tydligt för mig, och som även förstärkts under samtalen med psykolog och läkare, är att mitt nuvarande jobb och arbetsplats inte är det optimala för mig längre.

Det är tufft att komma tillbaka från en stressrelaterad sjukskrivning och ännu tuffare att komma tillbaka till samma arbetsplats. Det kanske inte syns utåt, men det är jobbigt att känna att man har blivit någon annan. Att jag var en slags kollega förut, som levererade och visste saker och hade koll på läget. Och att jag nu är som Bambi på hal is. Jag måste hålla mig i sargen för att inte trilla. Det känns som att jag är ny på jobbet och inte fattar någonting, fastän jag har varit här i 4 år.

Jag jobbar med att kunna låta de känslorna rinna av mig, men det är svårt och tar väldigt mycket energi. Vissa dagar går det bättre, andra dagar är det tungt. Och i samtalen med läkare och psykolog har det varit tydligt att det finns något väldigt positivt med att byta arbetsplats. Och att jag nog skulle må bra av det.

Men hur gör man det när man är sjukskriven och bara har tillgång till en del av sin kapacitet och förmåga? Det är inte lätt att gå på anställningsintervju och sälja in sig själv i det läget. Och det var faktiskt ännu svårare att komma på vilka typer av jobb jag ens skulle söka.

Men i alla de här tankarna väcktes det relativt tidigt funderingar hos mig som legat i dvala under mer än 10 år. Ett helt annat yrke som jag dömt om och funderat mycket på, men som inte varit aktuellt eftersom jag ju redan har en helt annan utbildning och ett bra jobb på ett spännande företag.

Och nu har jag tagit tag i den drömmen och går en distansutbildning, vid sidan av jobbet. För att bli Visual Merchandiser (alltså typ dekoratör/butikskommunikatör). Det är något helt annat, som inte alls är relaterat till det jag gör idag. Eller, jo, fast med lite modifikation. Visual merchandising handlar ju egentligen om försäljning. Hur en vara/produkt ska exponeras på bästa sätt för att sälja så bra som möjligt. Och jag har jobbat med marknadsföring på olika sätt i ungefär 10 år. Så, helt crazy är det inte. Men för mig handlar det också väldigt mycket om inredning, styling, att göra fint och fixa & dona. I min ungdom var jag med och byggde upp en butik från grunden och det var superkul. Så det var nog där allt började, och sen byggdes det på när jag jobbade extra på Åhléns City och såg hur deras Visual Merchandisers jobbade. Så det känns fantastiskt att jag nu har börjat ta steg mot att själv få ägna mig åt det.

En annan väldigt fin bonus med utbildningen är att det är ett otroligt bra sätt att tanka positiv energi. Att få bygga upp mig själv genom att lära mig nya saker, istället för att hela tiden känna att jag har tappat allt jag en gång kunde.

Och ju mer jag lär mig, desto mer känner jag att jag brinner för det. Att det är något jag verkligen vill göra. Att jag är riktigt bra på det. Och yrket stämmer dessutom in på det jag söker i ett jobb. Väldigt kreativt och varierat, mycket skapande, och mindre stillasittande vid dator.

Jag inser med mitt förnuft att de arbetsuppgifter jag har (och kommer kunna få) på min nuvarande arbetsplats är eftertraktade och jätteroliga. Men jag går liksom inte igång på det. Jag taggar inte till. Och det beror nog på många saker, men bland annat på att det ligger som en blöt filt över hela företaget för mig. Det kommer alltid att vara platsen där jag brände ut mig.

Därför känns det extra kul att jag hittat en ny riktning. För att så småningom kunna hitta ett jobb som innehåller mer av det jag mår bra av. Och som grädde på moset har jag fått praktikplatser på två riktiga superföretag som jag verkligen ville praktisera hos. Totalt blir det praktik i 10 veckor. Jag börjar på det första företaget om mindre än två veckor.

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.