När livet förändras 

Det var länge sen nu. Och det beror mest på livet. Det är så mycket annat som händer att jag inte ens kommer på att skriva här. Men nu ramlade jag över något som jag måste komma ihåg, och som jag vill ska finnas tillgängligt för andra, även om jag inte finns. Och då är bloggen en bra plats.

Det är Fars dag idag, och min vän har inte sin pappa kvar i livet. Men hon la upp en bild av honom på sin Instagram, med den här dikten. Den finaste text om döden jag någonsin läst.

Döden betyder ingenting

Döden betyder ingenting. Jag har bara dragit mig tillbaka till ett annat rum. Jag är Jag, Du är Du. Allt vi var för varandra, det är vi fortfarande. Kalla mig vid mitt vanliga namn. Tala till mig sådär som Du alltid gjort. Ändra inte Ditt tonfall, håll sorgen borta från Din röst.

Sluta inte skratta åt våra gemensamma små skämt. Skratta som vi alltid har gjort. Var med mig. Le mot mig. Tänk på mig. Låt alltid mitt namn finnas med Er där hemma. Uttala det som ingenting hänt, sorglöst. Utan spår av skuggor.

Låt livet gå vidare med samma innebörd som tidigare. Det går vidare därför att det måste gå vidare. Döden är ju ändå bara ett tillfälligt avbrott i vår gemenskap. 

Varför skulle du sluta tänka på mig för att Du inte längre kan se mig.

 Jag väntar på Dig någonstans väldigt nära. Allt är väl.

– Engelskt original: Death is nothing at all (Canon Henry Scott-Holland, 1847-1918, Canon of St Paul’s Cathedral)

Den här vill jag att någon läser på min begravning. Måhända märkligt att skriva, men jag kan ju inte säga det sen, så bättre nu. Nu, när livet är bra och det känns overkligt att det inte skulle vara så för alltid.

« »

© 2019 stinamedk. Tema av Anders Norén.